AllesPC Forum Index AllesPC
Site hosted by: www.youhosting.be
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

IIS groeit opnieuw in populariteit

 
Post new topic   Reply to topic    AllesPC Forum Index -> General Talk
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dries
Site Admin


Joined: 11 Jan 2004
Posts: 528

PostPosted: Mon Apr 17, 2006 11:23 am    Post subject: IIS groeit opnieuw in populariteit Reply with quote

IIS groeit opnieuw in populariteit
Maar nog altijd minder gebruikt dan Apache

Op dit moment zijn er internetwijd meer dan tachtig miljoen websites, dubbel zoveel als drie jaar geleden. Een kwart daarvan draait op IIS van Microsoft, wat aanzienlijk meer is dan de maand ervoor. Maar zelfs de recente marktaandeelgroei is onvoldoende om de MS-webserversoftware naar de eerste plaats te stuwen.

De koning van de markt blijft het openbronpakket Apache, met een marktaandeel van 67 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker NetCraft. Sun (2,4 procent) en Zeus (0,7 procent) blijven kleinere spelers.

In de voorbije maand was er aardig wat beweging in de webservermarkt. Het Apache-marktaandeel daalde in maart met bijna 6 procent, grotendeels ten voordele van Internet Information Server (IIS) van Microsoft. De softwaregigant zag in dezelfde periode zijn aandeel stijgen met 4,71 procent.

De verschuiving is volgens NetCraft grotendeels op rekening te schrijven van hostingbedrijf Go Daddy. Het bedrijf migreerde in maart circa 3,5 miljoen hosts van Linux naar Windows en plant in de toekomst hetzelfde voor een resterende 0,9 miljoen domeinen. Door deze operatie transformeert Go Daddy van het grootste Linux-hostingbedrijf ter wereld naar het nummer een van IIS-hosting. Nog voor de overstap van Go Daddy was er ook de overschakeling van enom, nog een grote naam in de hostingwereld.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat merkwaardig dat de overstap van een of twee bedrijven zo'n grote impact heeft op de wereldwijde webservermarkt. "Technologische trends bij registrars hebben een significante impact op de webserveraandelen, omdat elke registrar een groot aantal geparkeerde domeinen beheert", legt NetCraft uit.

Het toegenomen gebruik van IIS is ook een opsteker voor Windows Server 2003, het besturingssysteem waarop de nieuwste versie van de MS-webserversoftware draait.

Het is sinds 2002 geleden dat Internet Information Server zijn marktaandeel in één keer en met zo'n grote sprong ziet toenemen. Toen besloten Register.com en VeriSign om over te schakelen op de Microsoft-software, wat IIS een ongezien marktaandeel opleverde van bijna 35 procent. Tussen april 2002 en januari 2004 zakte IIS evenwel terug af naar het 20-procentpeil, waar het bleef hangen tot vorige maand.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    AllesPC Forum Index -> General Talk All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Archive

    futureweb.be .:. jouw hosting en webdesign partner