AllesPC Forum Index AllesPC
Site hosted by: www.youhosting.be
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Servers laten draaien is duurder dan aankoop

 
Post new topic   Reply to topic    AllesPC Forum Index -> General Talk
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dries
Site Admin


Joined: 11 Jan 2004
Posts: 528

PostPosted: Wed Dec 14, 2005 2:43 pm    Post subject: Servers laten draaien is duurder dan aankoop Reply with quote

Servers laten draaien is duurder dan aankoop
Google-ingenieur bezorgd over elektriciteitsrekening

De kostprijs van een server wordt binnenkort het minste van uw zorgen. Energiekosten worden een veel grotere kopzorg, waarschuwt een ingenieur van Google. Wat computers verbruiken aan elektriciteit staat niet in verhouding met wat ze presteren. En dan moet er nog rekening worden gehouden met de energiekosten om computerruimtes af te koelen.

Het probleem is niet dat computers ondermaats presteren, maar wel dat chipfabrikanten weinig doen aan het verbruik van chips. "Als de prestatie per Watt constant blijft in de komende jaren, kunnen de energiekosten met gemak de aankoopprijs overtreffen, zelfs met een grote marge", zegt een rapport van Google-ingenieur Luiz Andre Barroso. De man concentreert zich volledig op het economische kostenplaatje, maar het is duidelijk dat een hoog verbruik ook milieukosten met zich meebrengt.

Click here to find out more!
Vooral de processorbouwers zijn in het rapport kop van jut. Hun producten hebben een groot aandeel in het totale verbruik van een server (50 tot 60 procent).

Energiekosten worden een kopzorg voor bedrijven als Google, dat beschikt over enorme computerparken. Een AMD Opteron verbruikt maximaal 95 Watt, een Intel Xeon tussen 110 en 165 Watt. Als u weet dat grote bedrijven vaak tientallen of zelfs honderden machines hebben staan, meestal met meerdere processors per computer, en dat die servers 24 uur op 24 aanstaan, komt u al gauw op een torenhoge rekening uit.

Bovendien impliceert een hoog verbruik een hogere warmteontwikkeling. Bedrijven met kamers vol met serverracks moeten die ruimtes dan met een stevige airco uitrusten.

Toch wordt het verbruik van processors niet geheel genegeerd door fabrikanten. Getuige daarvan is de concurrentiestrijd tussen de AMD Opteron en Intel Xeon, waarbij stroomverbruik een belangrijk argument is. Alleen is de eerste prioriteit nog altijd prestaties - en dat is verkeerd, meent Barroso. De ingenieur, die vroeger bij chipbouwer DEC werkte, is voorstander van chipdesigns met meerdere 'threads'. Zo'n ontwerp verbruikt minder, maar presteert beter door de processor tegelijkertijd meerdere taken te laten uitvoeren.

Het ontwerp waar Barroso voorstander van is, lijkt sterk op de nieuwste chipdesign van Sun. De Niagara-processors hebben acht kernen en kunnen in totaal 32 threads uitvoeren. Dat is 8 tot 32 maal meer dan conventionele serverchips.

Voor Sun - een partner van Google - komen de uitspraken van Barroso op het juiste moment. Maar ook Intel ziet de bui hangen en heeft aangekondigd zijn volgende Intel Developer Forum (IDF) te wijden aan de verbruiksproblematiek.

Barroso geeft ook toe dat processors met meerdere threads enkel voor een uitstel van executie kunnen zorgen. De multi-thread-oplossing zorgt er namelijk voor dat de processorkracht sterker stijgt dan het verbruik. Maar het basisprobleem - een te hoog verbruik - blijft. "Fundamentele innovaties op gebied van circuits en chiparchitectuur zijn nog altijd nodig om trends op lange termijn het hoofd te bieden", concludeert de ingenieur van Google.
Back to top
View user's profile Send private message
pofferd
Pofferdepofferdepof!


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 435

PostPosted: Wed Dec 14, 2005 4:06 pm    Post subject: Reply with quote

ma ik draai gene server.
Is da ook erg voor gewone pc's? Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    AllesPC Forum Index -> General Talk All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Archive

    futureweb.be .:. jouw hosting en webdesign partner