AllesPC Forum Index AllesPC
Site hosted by: www.youhosting.be
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Wikipedia blokkeert IP-adressen parlement

 
Post new topic   Reply to topic    AllesPC Forum Index -> General Talk
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dries
Site Admin


Joined: 11 Jan 2004
Posts: 528

PostPosted: Fri Feb 03, 2006 12:01 am    Post subject: Wikipedia blokkeert IP-adressen parlement Reply with quote

Wikipedia blokkeert IP-adressen parlement
Congresleden vervalsen politieke loopbaan

Leden van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging mogen in de online encyclopedie Wikipedia geen artikelen meer wijzigen. Veel congresleden deden namelijk aan geschiedvervalsing.

Vorig jaar werd ontdekt dat aan de biografie van congreslid Eric Cantor was toegevoegd dat hij "naar koeienstront ruikt". Over congreslid Bill Frist kon men lezen dat hij "niet effectief" was. Beide veranderingen werden getraceerd naar IP-adressen van het congres zelf; ze waren afkomstig van medewerkers van de volksvertegenwoordiging. Reden voor Wikipedia om de IP-adressen tijdelijk te blokkeren.

Click here to find out more!
Dit soort 'vandalisme' is kinderachtig en niet al te schadelijk. Helaas blijken er ook vele pogingen tot geschiedvervalsing te worden gedaan door congresleden. Zo onthulde de regionale krant Lowell Sun vorige week wijzigingen die congreslid Marty Meehan liet aanbrengen in zijn biografie.

Op Wikipedia was te lezen dat hij tijdens zijn verkiezingscampagne had beloofd na acht jaar zijn zetel in het congres op te geven, maar dat hij die belofte later weer introk. Ook vermeldde de encyclopedie dat Meehan het grootste campagnebudget had van alle congresleden: 4,8 miljoen dollar. Meehan liet medewerkers zijn biografie vervangen door een eigen versie, waarin deze feiten niet worden vermeld. In de nieuwe biografie valt Meehan louter lof ten deel.

Naar aanleiding van het artikel in de Lowell Sun onderzocht Wikipedia het aantal en de aard van de wijzigingen die congresleden aanbrengen in stukken over zichzelf. Wat bleek: in de afgelopen zes maanden hebben ze meer dan duizend wijzigingen aangebracht in Wikipedia. In de meeste gevallen gaat het om pogingen tot geschiedvervalsing, vergelijkbaar met die van Meehan.

Iedereen kan informatie aan Wikipedia toevoegen of wijzigen; het systeem vertrouwt op zelfregulering. Omdat congresleden zich hier niet aan blijken te houden, heeft de online encyclopedie nu dus alle IP-adressen van het congres geblokkeerd.

Wikipedia benadrukt dat het geen bezwaar zou maken als congresleden informatie zouden toevoegen, maar dat het verwijderen van (feitelijk juiste) informatie volstrekt ontoelaatbaar is.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    AllesPC Forum Index -> General Talk All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Archive

    futureweb.be .:. jouw hosting en webdesign partner