AllesPC Forum Index AllesPC
Site hosted by: www.youhosting.be
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Grote publiek mag .eu-domein registeren

 
Post new topic   Reply to topic    AllesPC Forum Index -> General Talk
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dries
Site Admin


Joined: 11 Jan 2004
Posts: 528

PostPosted: Mon Apr 17, 2006 11:22 am    Post subject: Grote publiek mag .eu-domein registeren Reply with quote

Grote publiek mag .eu-domein registeren
Merkhouders krijgen vier maanden voorsprong

Vanaf vrijdagmorgen om 11 uur mag iedereen een .eu-domein registreren. EURid, de beheerder van het Europese toplevel-domein (TLD), verwacht op korte tijd enkele honderdduizenden registraties voor nieuwe domeinen te ontvangen. Het Europese TLD heeft nu al bijna 25.000 actieve domeinen. Het gros daarvan is afkomstig uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Dat komt omdat rechtenhouders, bedrijven en overheden in de voorbije vier maanden reeds domeinen gekoppeld aan hun organisatienaam of merken mochten registreren. Deze zogenaamde sunrise-periode werd door de Europese Unie ingevoerd om te voorkomen dat kapers massaal bepaalde domeinen zouden opkopen om daarna tegen grof geld aan ondernemingen door te verkopen. Daarom waren tijdens de sunrise-periode geen registraties zonder bewijsstukken mogelijk. Elke aanvrager moest aan EURid onder meer aantonen dat de aanvrager eigenaar was van de merknaam gekoppeld aan het gevraagde domein.

Toch hebben klaarblijkelijk sommige domeinkapers het niet kunnen nalaten om te pogen bepaalde lucratieve namen te registreren. Zo probeerden niet minder dan vier schimmige organisaties Sony.eu vast te leggen. Dat is niet gelukt en uiteindelijk verliepen hun aanvragen, ten voordele van Sony Europe. Idem voor Nokia.eu, waar zelfs dezelfde bedrijven als bij Sony.eu aasden op het domein.

In totaal ontving EURid tijdens de sunrise-periode iets meer dan 342.000 domeinaanvragen. Vooral de Nederlandse overheden en bedrijven waren er op tijd bij; circa 16,7 procent van alle sunrise-aanvragen komen uit dat land. Daarmee is Nederland samen met Duitsland (28 procent) de koploper. Uit België kwamen tijdens de sunrise-periode circa 5 procent van alle domeinaanvragen.

"Net zo belangrijk als .com"
Met de opening van .eu voor het grote publiek kan gesteld worden dat het lange ontstaansproces van het Europese TLD eindelijk afgerond is. Om .eu te creëren heeft de Europese Unie meer dan zes jaar nodig gehad. Nochtans wou de Europese Commissie ooit .eu zo snel mogelijk in de lucht, kwestie van de Europese online economie te stimuleren.

Voor de Europese Commissie is het beter laat dan nooit. "Ik verwacht dat Europa's topniveaudomein net zo belangrijk wordt als .com", zei commissaris voor de Informatiesamenleving Viviane Redding in december. "Voor ondernemingen zal .eu het marketingbereik vergroten."

Of de voorspelling van Redding gaat kloppen, valt nog af te wachten. Op dit punt valt er immers op de meeste geregistreerde .eu-domeinen, zoals microsoft.eu of apple.eu, nog niets te bespeuren.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    AllesPC Forum Index -> General Talk All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Archive

    futureweb.be .:. jouw hosting en webdesign partner